Patrimoni artístic

Ses segadores – Francesc Rosselló

 
En una referència al patrimoni avui integrat en el del Parlament, i que procedeix del "Círculo Mallorquín", ens referim breument a la seqüència que apareix com a definitòria, situable en les primeres dècades del segle XX. Ricard Anckermann, Joan Bauzá, Francesc Rosselló, Antoni Ribas Oliver i Llorenç Cerdá inauguraren la col.lecció.

Els llenços de Joan Bauzá i de Ricard Anckermann, que hi concorregueren en la modalitat de la pintura de la història, es troben en la sala actualment denominada "de Passes Perdudes", i es titulen, respectivament, "L'entrada de Carles V a Palma" i "L'entrega de la Zuda al rei Jaume I".

Els autors que fins ara hem esmentat pertanyien a generacions diverses, bàsicament dues. D'una banda es trobaven Anckermann (1842-1907), Bauzá (1844-1915) i Ribas Oliver (1845-1911), exponents de la vella generació, d'aquella que havia desenvolupat la seva tasca a partir de la dècada dels anys seixanta, època en què neix la generació de Cerdà (1862-1955) i Francesc Rosselló (1863-1933), continuadors dels vells modes i de les velles tradicions. La sèrie de llenços que el Parlament posseeix de tots aquests artistes, a més dels esmentats, il•lustren la fidelitat a la concepció de pautes del segle XIX. En aquesta línia, és significativa la relativa modernitat del paisatge de Ribas Oliver, situat en el vestíbul, lliure de les subjeccions que la "Pastoral" havia d'acomplir.

 

Marina – Antoni Ribas
 
 Per altra banda, el "Círculo Mallorquín" recorregué en diverses ocasions als autors esmentats, així com a d'altres de la mateixa òrbita estètica, malgrat la seva joventut, com n'és el cas de Joan Pizá (1877-1962), de formació, pensament i execució acadèmica.

En aquest context de tradicionalisme, una part del fons pictòric destaca per la seva adscripció a corrents renovadors de principis del segle XX, que havien de desencadenar a la llarga l'enfrontament entre els vells models i el nou, progressivament exaltat, tal com en reflecteix la crítica coetània. La fita la constitueix l'obra, de molt reduïdes dimensions, de Degouve de Nuncques, pintor belga resident a l'illa entre el 1899 i el 1902.

Les exposicions de Pedro Caffaro de 1903 i 1917, i la de Brousotto del 1918, per esmentar-ne únicament una part d'aquelles que es concreten en la cessió d'obra, mostren a diferents nivells la successiva domesticació a la qual són sotmesos els temes, amb centre en el paisatge, i les formes expressives del llenguatge artístic d'inicis del nou-cents. Clouran aquesta referència els quatre llenços sobre les estacions del català Aurelio Tolosa, mort el 1938 i deixeble de Modest Urgell, conreador del paisatge i de la pintura de flors. Juntament amb l'esmentat, no hi manquen els retrats, en general còpia dels encarregats per l'Ajuntament de Palma per a la seva Galeria de Fills Il.lustres, de les figures intel.lectuals vinculades d’alguna manera al "Círculo", com és el cas del retrat, pintat per Antoni Fuster, de Josep Maria Quadrado, el qual juntament amb d'altres contribuí a la vida intel•lectual del "Círculo" i a la formació, entre d'altres coses, d’una excel•lent biblioteca.

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

El ple en directe. La següent emissió serà: 27/de juny/2019 - 11:00h

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Parlament de les Illes Balears

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201

Idioma:

    Nre. de visites : 7311739

Mapa Web