El Parlament aprova una declaració institucional relativa al compliment de la sentència del Tribunal de Justícia Europeu sobre el Sàhara Occidental

Notícia del Parlament - 28 de març de 2017

El Ple del Parlament ha procedit a la lectura i a l'aprovació per assentiment de la  declaració institucional següent:

El Parlament de les Illes Balears s’ha assabentat que el 21 de desembre del 2016 el Tribunal de Justícia Europeu va fallar que el Sàhara Occidental no forma part del Regne del Marroc, la qual cosa significa que cap acord comercial entre la Unió Europea i el Marroc és aplicable en el Sàhara Occidental i que no es pot establir cap activitat comercial ni l’exportació dels recursos naturals del Sàhara Occidental sense el consentiment del poble sahrauí.

Donat que aquesta sentència és d’obligat compliment per parts de les autoritats europees i estatals i, per tant, és el seu deure respectar-la, donar-la a conèixer a la ciutadania per a la seva correcta aplicació.

Donat que, segons la resolució 2285 del Consell de Seguretat de l’ONU d’abril del 2016, la consecució d’una solució política i la millora de la cooperació entre els Estats del Magreb contribuirà a l’estabilitat i seguretat de la regió

Donat que, com a resultat del violent conflicte armat que va seguir a la invasió marroquina del territori en 1976, gran part de la població es va exiliar a Algèria, on hi viuen com a refugiats en els campaments de Tindouf fins a la data d’avui

Donat que el 26 de febrer del 1976 Espanya va posar fi a la seva presència en el territori del Sàhara Occidental, deixant inconclús el procés de descolonització que ja es tramitava dins el marc de l’ONU tot i confirmant que l’Estat Espanyol té una responsabilitat històrica, jurídica i moral amb el poble sahrauí

El Ple del Parlament de les Illes Balears: 

  1. Reclama que es respecti i es compleixi la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 21 de desembre del 2016 on s’estableix que els acords d’associació i liberalització entre el Marroc i la Unió Europea no son d’aplicació en el territori del Sàhara Occidental.
  2. Expressa la seva preocupació per l’explotació dels recursos naturals del Sàhara Occidental per part de companyies europees, la qual cosa entra en contradicció amb el dret internacional europeu. Davant això, és la nostra obligació insistir i recordar la il·legalitat de qualsevol activitat comercial en el territori del Sàhara Occidental sense el consentiment del poble sahrauí.
  3. Fa una crida a les companyies europees, espanyoles i balears per tal que actuïn de conformitat amb el dret internacional i europeu, de manera que no desenvolupin activitats que puguin afavorir la perpetuació de l’ocupació marroquina del Sàhara Occidental, l’explotació dels seus recursos naturals, com per exemple, les activitats de pesca, agricultura, extracció de fosfats i arena o energies renovables.
  4. Reclama a totes les autoritats espanyoles implementar la legislació vigent, en base a la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

El ple en directe. La següent emissió serà: 2/de març/2021 - 09:00h

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Parlament de les Illes Balears

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201

Idioma:

    Nre. de visites : 0

Mapa Web