El Parlament aprova una Declaració Institucional per commemorar el Dia Mundial de la Diabetis

Notícia del Parlament - 10 de novembre de 2020

Abans de començar la sessió d'avui, el Ple ha aprovat per unanimitat de tots els grups una Declaració Institucional per commemorar el Dia Mundial de la Diabetis, amb la redacció següent:

 

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL PER COMMEMORAR

EL DIA MUNDIAL DE LA DIABETIS

 

Exposició de motius

El proper 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis, que té com a objectiu augmentar la conscienciació global sobre la diabetis, dirigir l’atenció pública cap a les causes, símptomes, complicacions i tractament d’aquesta greu afecció que es troba en augment constant a tot el món.

Aquesta commemoració va ser instaurada per la Federació Internacional de Diabetis (FID) i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’any 1991, com a resposta a l'alarmant augment de casos a nivell mundial. L’any 2007, les Nacions Unides va celebrar per primera vegada aquest dia, després de l’aprovació de la Resolució del Dia Mundial de la Diabetis, el desembre de 2006. Per això, el 14 de novembre, Dia Mundial de la Diabetis, és ja un dia oficial de la salut en el marc de l'ONU.

Aquest dia es reuneixen milions de persones a més de 160 països per augmentar la conscienciació sobre la diabetis, incloent els infants i les persones adultes afectades per aquesta malaltia, els professionals sanitaris i les persones amb poder de decisió en matèria sanitària, així com també els mitjans de comunicació. Per la seva banda, les associacions dedicades al combat d'aquesta malaltia organitzen nombrosos esdeveniments, tant a nivell local, com a nivell nacional.

Aquí, a les Illes Balears, l'Associació de Persones amb Diabetis, ADIBA, que es va fundar ara fa 40 anys, té com a objectiu aconseguir una qualitat de vida òptima per a totes les persones afectades per aquesta malaltia, i també per a les seves famílies i persones cuidadores.

ADIBA celebra aquest dia mundial amb tota una sèrie d’activitats on es potencien els hàbits de vida saludables i es comparteixen experiències per aprendre tots plegats. Enguany el lema és “Diabetis: el personal d’infermeria marca la diferència”.

El logotip del Dia Mundial de la Diabetis és un cercle blau – el símbol mundial de la diabetis - que va ser creat com a part de la campanya de conscienciació “Unidos por la Diabetes”, aprovat també per la ONU, l’any 2007. El significat del símbol del cercle blau és increïblement positiu. En moltes cultures el cercle simbolitza la vida i la salut. El color blau representa el cel que uneix a totes les nacions i és el color de la bandera de les Nacions Unides. Per tant, aquest cercle blau simbolitza la unitat de la comunitat internacional de la diabetis en resposta a la pandèmia provocada per aquesta malaltia.

Per tot això, mitjançant la següent Declaració Institucional, el Parlament de les Illes Balears acorda:

Primer. Adherir-se a la commemoració del Dia Mundial de la Diabetis el proper 14 de novembre, i convidar a totes les persones a participar en els actes que l'Associació de Persones amb Diabetis de les Illes Balears (ADIBA) organitza amb aquest motiu.

Segon. Proposar a tots els ajuntaments de les nostres illes que el dia 14 de novembre il·luminin les seves façanes de color blau en commemoració del dia Mundial de la Diabetis.

Tercer. Impulsar iniciatives encaminades a promocionar els hàbits de vida saludables: l'alimentació i la pràctica d'exercici físic per millorar la qualitat de vida dels pacients amb diabetis, i també per frenar la primera pandèmia de la què sempre hem sentit a parlar i que és un greu problema de salut pública: l'obesitat.

Quart.  Fomentar que tots els pacients amb diabetis rebin una educació diabetològica adient i tenguin accés als nous avenços tecnològics i mèdics que garanteixin un millor control de la seva malaltia i, per tant, de la seva salut.

Cinquè: Garantir que la diabetis no sigui un motiu de discriminació ni d'exclusió laboral o social a les nostre illes.

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

El ple en directe. La següent emissió serà: 1/de desembre/2020 - 10:00h

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Parlament de les Illes Balears

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201

Idioma:

    Nre. de visites : 17630063

Mapa Web