La setmana al Parlament

Notícia del Parlament - 5 de març de 2021

DIMARTS 2 MARÇ

La Sala de les Cariàtides acollí dimarts una nova sessió plenària durant la qual, d'acord amb l'ordre del dia convocat,

La Sala de les Cariàtides ha acollit aquest dimarts una nova sessió plenària durant la qual, d'acord amb l'ordre del dia convocat, en primer lloc s'ha procedit a la lectura i a l'aprovació d'una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional de les Malalties Minoritàries [TEXT DE LA DECLARACIÓ].

Tot seguit s'han substanciat els dos punts de control a l'acció del govern amb la formulació de desset preguntes i una interpel·lació.

A continuació se substancià una moció, es procedí a acordar la modificació de les comissions permanents del Parlament, al debat i votació de la proposta de creació d'una comissió no permanent d'investigació sobre el protocol de vacunació contra la COVID-19 i, finalment, a la procedència o no que el Parlament interposàs un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de pressuposts generals de l'Estat per a 2021

Podeu consultar la nota informativa dels acords plenaris d'aquest dia a l'enllaç següent:

El Parlament aprova interposar un recurs d'inconstitucionalitat als pressuposts generals de l'Estat

DIMECRES 3 MARÇ

El dimecres matí se celebrà la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals que REBUJTÀ per 7 vots en contra (Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, Unidas Podemos i Socialista), 6 vots a favor (Vox, Ciudadanos, El Pi i Popular) l'escrit del Grup Parlamentari Popular, mitjançant el qual sol·licitava instar el director de l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la corrupció a les Illes Balears per tal d'iniciar les actuacions d'investigació en relació al compliment del protocol de vacunació contra la COVID-19 seguit a les Illes Balears pel que fa a la vacunació de diversos càrrecs polítics de les Illes Balears.

A continuació es va substancià el debat i la votació de dues proposicions no de llei.

La primera presentada pel Grup Parlamentari El Pi-Proposta per les Illes Balears, relativa a facilitació de la instal·lació de càmeres de videovigilància als espais públics, fou REBUTJADA per 7 vots en contra (Mixt-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, Unidas Podemos  i Socialista) 2 vots a favor (VOX, El Pi) i 4  abstencions (Ciudadanos, Popular). La iniciativa pretenia acordar la redacció següent: 

El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de l’Estat a modificar la normativa reguladora de la instal·lació i l'ús de videocàmeres de vigilància als espais públics perquè siguin més simple i més fàcil aquesta instal·lació i ús per part dels cossos de les forces i cossos de seguretat, inclosa la Policia Local de cada ajuntament, tot eliminant requisits i preveient que en cas de necessitar autorització, el silenci sigui positiu. Tot això a fi i efecte de fer més extensius la instal·lació i l'ús de videocàmeres de vigilància als espais públics i sempre garantint el correcte tractament de les imatges obtingudes d’acord amb la normativa de protecció de dades.

Aquest text està pendent de revisió i correcció. El text oficial serà el que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears.

La segona iniciativa presentada pel Grup Parlamentari Ciudadanos, relativa a la defensa del Rei Felip VI també fou REBUTJADA per 7 vots en contra (MIXT-MÉS per Menorca, MÉS per Mallorca, Unidas Podemos  i Socialista), 5 vots a favor (VOX, Ciudadanos, Popular) i 1 abstenció (El Pi). La iniciativa pretenia l'aprovació dels punts següents: 

Primer. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears que insti el Govern central a defensar la Constitució de 1978, confirmada pel poble espanyol de la sobirania del qual emanen els poders de l'Estat.

Segon. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears que insti el Govern central a garantir el degut respecte a les seves institucions i especialment a la figura del Rei, Felip VI, que en l'actualitat encarna la màxima expressió del nostre Estat de dret.

Tercer. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears que insti el Govern central a protegir els ciutadans espanyols de qualsevol intent desestabilitzador per part dels que tenen el deure de guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat.

Quart. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears que insti el Govern central a recordar i garantir que qualsevol revisió o canvi legislatiu que afecti el nostre model d'Estat només pot dur-se a terme a través del nostre ordenament jurídic, recollit amb inequívoca precisió a la nostra Carta Magna.

Aquest text està pendent de revisió i correcció. El text oficial serà el que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears.

A l'horabaixa la sessió de la Comissió de Salut del Parlament procedí al debat i a la votació de dues proposicions no de llei.

La primera Proposició no de llei, presentada conjuntament pels grups parlamentaris Socialista, Unidas Podemos i MÉS per Mallorca, relativa a Suport al “Projecte Imagina” del Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, fou APROVADA per unanimitat, amb la redacció següent: 

Primer. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a continuar promovent el projecte Imagina per afrontar la por a les agulles a través de tots els mitjans que estiguin al seu abast i a executar, en el marc de les seves competències i de manera progressiva, totes aquelles mesures destinades a fer d’aquesta donació una pràctica molt més generalitzada encara del que ho és actualment.

Segon. El Parlament de les Illes Balears  insta el Govern de les illes Balears a que en el marc del pla per recuperar el “Projecte Imagina” prevegi fer arribar aquest recurs a la resta de les illes de la Comunitat Autònoma.

Tercer. El Parlament de les Illes Balears constata la importància d’aquest servei davant l´actual procés de vacunació contra la covid-19.

Aquest text està pendent de revisió i correcció. El text oficial serà el que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears.

La segona iniciativa, relativa a la recuperació de la presencialitat en l’atenció primària, presentada pel Grup Parlamentari Mixt, fou APROVADA per 11 vots a favor i 1 abstenció, amb la redacció següent:

El Parlament de les Illes Balears insta al Govern de les Illes Balears a recuperar i garantir l’accessibilitat a la atenció preferentment presencial per a la atenció primària del sistema sanitari públic de les Illes Balears, sempre atenent als criteris sanitaris.

Aquest text està pendent de revisió i correcció. El text oficial serà el que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears.

A l'horabaixa la Comissió de Medi Ambient i Ordenació Territorial va comparèixer Miquel Mir i Gual, conseller de Medi Ambient i Territori, a instàncies del Grup Parlamentari VOX-Actua Baleares per tal d'informar sobre l'omissió del Govern de les Illes Balears davant l'impacte mediambiental dels abocaments irregulars de les depuradores d'EMAYA a la badia de Palma.

DIJOUS 4 MARÇ

La jornada parlamentària s'encetà amb la sessió de la Comissió de Turisme i Treball on hi va comparèixer el conseller de Model Ecòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, per tal d'informar sobre la notícia de la imminent presentació d'un ERO per part de l'empresa mallorquina Majórica, sol·licitada pel Grup Parlamentari El Pi-Proposta per les Illes Balears. Tot seguit se li formularen les preguntes següents:

a) RGE núm. 1282/21, presentada pel Sr. Josep Melià i Ques del Grup Parlamentari El PI-Proposta per les Illes Balears, relativa a valoració de la idoneïtat del Decret Llei 8/2020 i de la Llei 2/2020.

b) RGE núm. 1283/21, presentada pel Sr. Josep Melià i Ques del Grup Parlamentari El Pi-Proposta per les Illes Balears, relativa a forma de eliminar places turístiques obsoletes i de baixa qualitat.

Tot seguit la Comissió d’Economia al debat i votació de dues proposicions no de llei.

La primera proposició no de llei, presentada  pel Grup Parlamentaris Popular, relativa a Nitrats en els aqüífers de Balears i sector agrari, fou REBUTJADA per 6 vots a favor (Popular, Cs, Vox i El Pi) i 7 vots en contra (Socialista, Unidas Podemos, MÉS per Mallorca i Mixt).

Primer. El Parlament de les Illes Balears insta al Govern de les Illes Balears, i concretament a la Conselleria d’Agricultura, a fer-se ressò del desacord manifestat per associacions professionals i entitats del sector agrícola-ramader de Balears contra el “Projecte de decret de designació de zones vulnerables per la contaminació de nitrats procedents de fonts agràries de les Illes Balears”.

Segon. El Parlament de les Illes Balears insta al Govern de les Illes Balears, i concretament a la Conselleria d’Agricultura, a transmetre aquest desacord i arguments aportats a la Conselleria de Medi Ambient.

Tercer. El Parlament de les Illes Balears insta al Govern de les Illes Balears, i concretament a la Conselleria d’Agricultura, a gestionar davant la Conselleria de Medi Ambient la revisió de la zonificació d’aquestes zones vulnerables, tenint en compte l’informe de la direcció general de Recursos Hídrics que destaca la disminució de l’activitat agrària a Balears, amb la conclusió de que “l’origen dels nitrats a les masses d’aigua és discutible que sigui agrari, atès el baix ús agrícola”.

Quart. El Parlament de les Illes Balears insta al Govern de les Illes a incloure en els sistemes de control les mesures per a diferenciar la procedència de la contaminació per nitrats als aqüífers: d’origen humà o d’origen agrari.

Aquest text està pendent de revisió i correcció. El text oficial serà el que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears.

La segona proposició no de llei, presentada pels Grups Parlamentaris Socialista, Unidas Podemos i MÉS per Mallorca, relativa a impuls al pla d’innovació per al desplegament dels plans nacionals i europeus d’inversió en innovació, fou APROVADA, amb votació separada per punts, amb la redacció següent:

Primer. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears, amb l’objectiu d’adaptar el Pla de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears 2018-2022 a la realitat després de l’efecte de la pandèmia COVID-19, a dissenyar un pla d’actuació per 2021 i 2022 adaptant-lo a les conseqüències derivades de la pandèmia.

Aprovat per 10 vots a favor i 1 abstenció (Vox).

Segon. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de l’Estat a confeccionar un Pla Nacional de Recuperació i Resiliència per optar i aprofitar totes les eines que la Unió Europea posa a l’abast dels estats membres a través del programa d’inversió en investigació i innovació de la Unió Europea 2021-2027.

Aprovat per 10 vots a favor i 1 abstenció (Vox).

Tercer. El Parlament de les Illes Balears constata el major impacte econòmic negatiu que la pandèmia COVID-19 ha generat sobre el teixit productiu de les Illes Balears i insta el Govern de l’Estat a prendre en consideració aquest fet, així com el fet insular, en el repartiment dels fons rebuts des de la Unió Europea.

Aprovat per 10 vots a favor i 1 abstenció (Vox).

Quart. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears i als consells insulars de les Illes Balears a completar el desplegament de l’activitat de la Fundació Bit en tot el territori de la comunitat autònoma i a garantir que l’impuls a la innovació es pugui desplegar de manera transversal sobre l’economia de les Illes Balears.

Aprovat per unanimitat.

Aquest text està pendent de revisió i correcció. El text oficial serà el que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears.

A l'horabaixa la Comissió d’Assumptes Socials, Drets Humans i Esports deliberà i APROVÀ per 11 vots a favor i 1 en contra (VOX) el  Projecte del Pla Director de la Cooperació per al Desenvolupament de les Illes Balears 2020-2023, presentat pel Govern de les Illes Balears, amb les propostes de resolució següents:

Primer. El Parlament de les Illes Balears dona per aprovat el contingut del projecte del Pla Director de la Cooperació per al Desenvolupament de les Illes Balears 2020-2023 i insta les diferents institucions afectades a complir les recomanacions i directrius que s’hi contenen.

Segon. El Parlament de les Illes Balears, en la mesura del que permetin les restriccions per la COVID-19, insta el Govern a continuar, malgrat que sigui de manera virtual mitjançant vídeos o vídeo conferència, el programa d’educació per la transformació social dins les escoles de Balears i que aquesta mesura quedi contemplada dins Pla Director de la Cooperació per al Desenvolupament de les Illes Balears 2020-2023.

Tercer. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a què en cada una de les actuacions a realitzar, tant de cooperació directa com a través d’entitats, es tingui en compte l’adaptació a les mesures i restriccions de la COVID-19 i es prioritzin aquelles que siguin més necessàries tenint en compte aquest factor.

Aquest text està pendent de revisió i correcció. El text oficial serà el que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears.

Tot seguit la Comissió d’Educació, Universitat i Recerca del Parlament procedí en primer lloc, a l’elecció de Joan Mascaró, del Grup Parlamentari Socialista, com a nou president de la Comissió, en substitució d’Helena Benlloch. Així mateix, se substancià el debat i la votació de dues proposicions no de llei.

La primera proposició no de llei, presentada pel Grup Parlamentari Ciudadanos, relativa a xec de formació per a centres de formació i acadèmies de reforç educatiu, s’ha resolt amb EMPAT, per 6 vots a favor (VOX, El Pi, Ciudadanos, Popular) i 6 vots en contra (MÉS per Mallorca, Unidas Podemos, Socialista), per la qual cosa es votarà de nou durant una sessió plenària. La iniciativa pretenia acordar els punts següents:

Primer. El Parlament dels Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a estudiar fórmules de col·laboració públicoprivada amb els centres de formació amb l'objectiu d'oferir reforç escolar.

Segon. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears que s'atorguin ajudes o beques a les famílies d'alumnes amb dificultats en l'aprenentatge amb la creació del “Xec formació” que els permeti acudir a classes de reforç a acadèmies adscrites al Programa de col·laboració que posaria en marxa la Conselleria d'Educació. S'establiran els requisits de “dificultats en l'aprenentatge” així com els requisits econòmics de màxims d'ingressos en les unitats familiars oportuns per poder optar a aquestes ajudes o beques. La mateixa conselleria establirà un preu màxim hora per alumne a becar i les quanties dependran de les necessitats educatives de cada alumne en funció dels informes pedagògics i psicològics del centre educatiu.

Tercer. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a posar en marxa els mecanismes necessaris per acabar amb l'oferta deslleial i il·legítima en l'àmbit del reforç acadèmic.

Aquest text està pendent de revisió i correcció. El text oficial serà el que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears.

La segona proposició no de llei, presentada conjuntament pels grups parlamentaris Socialista, Unidas Podemos i MÉS per Mallorca i relativa a impuls del servei de policia tutor, fou APROVADA per assentiment, amb la redacció següent:

Primer. El Parlament de les Illes Balears constata la feina feta per part del programa de Policies Tutors i reconeix la importància d’aquesta figura com a eina clau per al creixement social i el desenvolupament d’infants i joves evitant un gran nombre d’abandonaments escolars precoços.

Segon. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a seguir impulsant aquest programa i a facilitar el seu creixement tant a nivell quantitatiu com qualitatiu mitjançant un augment del nombre de policies tutors i una acció específica de formació i capacitació d’aquests policies davant les noves situacions de confinament o classes no presencials que es puguin donar derivades de la pandèmia de la COVID-19.

Tercer. El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de les Illes Balears a seguir millorant la coordinació i cooperació amb les diferents administracions locals i insulars de les Illes Balears per poder aconseguir un millora significativa en la implantació d’aquesta figura de policia tutor al major nombre de municipis de les Illes Balears.

Aquest text està pendent de revisió i correcció. El text oficial serà el que es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de les Illes Balears.

 

 

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 23/04/2024 a les 10:00h del Ple del Parlament de les Illes Balears

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:



    Nre. de visites : 55922159

Mapa Web

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201