El Parlament restaura els plànols centenaris de la gran reforma de l'edifici

Notícia del Parlament - 13 d'octubre de 2021

El Parlament de les Illes Balears conserva 24 plànols originals, que formen part de l’inventari de bens històrics i artístics de la institució, relacionats amb la gran reforma i ampliació de l’edifici de principi de segle XX.

Aquests dibuixos tècnics, de diferent suport i format, datats entre els anys 1899 i 1912, són una certificació arquitectònica de primer ordre i representen les fases per les que transcorregué el projecte de reforma de l’antiga seu del Círculo Mallorquín. L’execució d’alguns d’aquests plànols, donaren lloc a l’actual estructura de l’immoble que s’ha perpetuat fins a dia d’avui.

A més de la seva importància arquitectònica, aquests plàno són un valuós testimoni sense els que no seria possible entendre l’evolució i transformació d’aquest emblemàtic edifici, del que algunes sales varen ser declarades Monument Historicartístic per l’Acadèmia de San Fernando de Madrid, el 1980 i, arran d’aquesta declaració, tot l’edifici, el 1990, fou declarat  Bé d’Interès Cultural

Els plànols presentaven, a simple vista, un deficient estat de conservació, motiu pel qual, s’encomanà al Sr. Enric Juncosa Darder, tècnic especialista en restauració de paper, un examen i un diagnòstic sobre la seva situació. Alguns dels plànols necessitaven una intervenció de restauració específica i altres tan sols una intervenció conservativa. Majoritàriament, els plànols han necessitat, entre altres actuacions, una neteja i blanqueig del paper per eliminar les taques d’esgrogueïment, reforçar i restituir les manques de paper o esquinçaments i una reintegració cromàtica. El cost de l’actuació ha estat de 5.000 €.

Per altra banda i per a complementar els treballs de restauració s’ha dut a terme una tasca de conservació que ha afectat a tots els plànols consistent amb el canvi del sistema d’emmarcament, la col·locació de paper kraft i noves traseres i la substitució dels vidres actuals per vidres museus (o metacrilat museu en aquells de major dimensions) per protegir-los.

Aquesta és una actuació més del Parlament en matèria de conservació i restauració d’un important patrimoni dipositat en el fons històric i artístic de la institució, fons que pertany al poble de les Illes Balears.

Estam treballant també, perquè en dates més o manco properes, puguem fer una exposició amb aquest plànols per donar-los el protagonisme que es mereixen i, el més important, donar-los a conèixer a la ciutadania.    

La col·lecció dels plànols està formada per:

- 6 plànols de Guillem Puig, de 1899.

Edifici original abans de la reforma

- 5 plànols de Miquel Madorell, de 1900.

Projecte “Almudayna”, 1r premi del concurs de reforma.

- 1 composició de 4 fotografies de 4 plànols del projecte “Almudayna”

Que va ser cedit per un particular al Parlament.  

- 8 plànols de Pasqual Sanz, de 1900

Projecte “Cid”, 2n premi del concurs de reforma.

- 4 plànols de Miquel Madorell, de 1912

Variacions al projecte “Almudayna” per a la reforma de l’edifici.

[VÍDEO DE LA NOTÍCIA A IB3TV]

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

El ple en directe. La següent emissió serà: 19/d’octubre/2021 - 09:00h

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Parlament de les Illes Balears

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201

Idioma:

    Nre. de visites : 26783425

Mapa Web