Jornada dedicada a la Ciència i la Tecnologia al Parlament

Notícia del Parlament - 5 de novembre de 2021

S'han pronunciat a la seu del Parlament diverses ponències de la mà de representants de l’àmbit científic. L’objectiu és impulsar una política propera a la ciència des del Parlament. 

ÀLBUM FOTOGRÀFIC

La majoria dels Estats, el Parlament Europeu i la Comissió Europea, des de fa anys, promouen iniciatives per a la interlocució entre la societat i la comunitat científica. Aquestes tenen per objectiu promoure una cultura de formulació de propostes polítiques basades en el coneixement i, alhora, potenciar una activitat científica centrada tant en la generació de coneixement, com en les necessitats i reptes de la societat.

En aquest marc, i amb la finalitat d’oferir continuat a la Jornada de Ciència celebrada en la legislatura IX, amb la que s’inicià un procés per a generar un canal obert de comunicació entre els responsables de prendre decisions polítiques, els centres d'investigació de les Illes Balears i els agents del sistema de ciència i tecnologia, s'ha celebrat avui matí unes Jornades a la seu del Parlament de les Illes Balears, amb la finalitat d’impulsar una cultura política propera a la ciència. 

En concret, s'han impartit un seguit de ponències on hi han participat grups parlamentaris, el Govern de les Illes Balears, la UIB i representants de l’àmbit científic. A més, amb aquesta jornada es pretén catalitzar la relació entre la ciència i la política, amb la finalitat d’aprofitar-la com una font d'informació en el procés legislatiu.

Desenvolupament de la jornada

La Jornada s'ha iniciat amb la benvinguda als assistents per part del president del Parlament, Vicenç Thomas, qui ha fet esment al testimoni que es recull de l'anterior legislatura i que s'ha continuat per generar un canal obert de comunicació entre els responsables de prendre decisions, tant polítiques com legislatives, i els representants de l'àmbit científic. 

Per al president Thomas, l'esdeveniment d'avui no s'ha pogut celebrar abans per culpa de la pandèmia, que s'està superant gràcies als avanços científics de les darreres dècades i al compromís i a la solidaritat de la nostra societat. El treball dels investigadors i investigadores ha estat cabdal per poder disposar d'una vacuna en un temps rècord, que avui ens permet anar recuperant la normalitat pas a pas, ha afirmat el president. 

També ha fet notar que la ciència ens serveix per progressar i que és una eina que ens ajuda a tractar de forma objectiva la realitat que ens envolta, per així adaptar-nos a ella i seguir evolucionant com a societat. La ciència genera -en definitiva- nous coneixements destinats a augmentar la nostra qualitat de vida, ha manifestat el president abans de fer un resum de les ponències que tot seguit s'han impartit. 

Tot seguit s'han impartit dues ponències sobre la resposta científica als reptes actuals de la societat. La primera a càrrec de Joan Grimalt Obrador, doctor en química per la Universitat Autònoma de Barcelona, sota el títol Els compostos orgànics naturals i antropogènics com a indicadors dels canvis climàtics, i de l'estat de salut dels ecosistemes i organismes vius; i la segona, per part de Damià Gomis Bosch, doctor en Físiques per la UIB, sota el títol La base física del canvi climàtic i els seus impactes

A continuació a tocat el torn a les ponències el retorn del talent, retenir el nou i importar l’existent a les Illes Balears, a través de les eines legislatives.

La primera, sota el títol Elements de l’avantprojecte de llei de la Ciència de les Illes Balears, destinats a fomentar la investigació i la retenció del talent científic, ha estat impartida per Miquel Company, conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears i per  Agustina Vilaret, secretària autonòmica d'Universitat, Investigació i Política Lingüístic.

La segona ha anat a càrrec de Jaume Carot, Rector de la Universitat de les Illes Balears i Catedràtic d’Universitat en Física Teòrica a la UIB, sota el títol Reflexions sobre la política científica a les Illes Balears.

Després d'una breu pausa la jornada ha encetat el debat sobre els òrgans per l’assessorament dels Parlaments en matèria científica: finalitats, funcionament, composició i funcions, amb la Presentació dels models d’assessorament científic a les cambres legislatives dels països del nostre entorn, i l’exemple dels existents en el nostre Estat, per part d’Emilia Aiello, investigadora Marie Curie a la Universitat Autònoma, membre de la Junta Directiva de la plataforma “Ciència en el Parlamento” i vocal d'investigació i programes.

Tot seguit han intervingut els següents membres dels grups parlamentaris per valorar la creació d’un òrgan per l’assessorament del Parlament de les Illes Balears en matèria científica: Carles Bona (Socialista), Margalida Durán (Popular), Gloria Santiago (Unidas Podemos), Marc Pérez-Ribas (Ciudadanos), Joana Aina Campomar (MÉS per Mallorca), Lina Pons (El Pi-Proposta per les Illes Balears) i Antonio Jesús Sanz (Mixt-GentxFormentera+PSIB-PSOE+EUIB). 

Ha clos la jornada el president del Parlament, Vicenç Thomas, qui ha agraït totes les intervencions i ha esmentat la voluntat majoritària de crear en el si del Parlament un espai o òrgan per assessorar la Cambra en matèria científica. En aquest sentit, el president s'ha compromès, juntament amb els membres de la mesa, a estudiar l'elaboració d'una proposta que permeti estructurar la relació entre el món de la ciència i el legislatiu. Per així poder-se nodrir del coneixement científic durant el transcurs de les activitats legislatives. 

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 27/06/2022 a les 09:00h de la COMISSIÓ D'EDUCACIÓ, RECERCA I CULTURA

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Parlament de les Illes Balears

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201

Idioma:

    Nre. de visites : 36508376

Mapa Web