Vicenç Thomas assisteix a l'acte commemoratiu del Dia d'Europa al Palau del Senat a Madrid

Notícia del Parlament - 9 de maig de 2022

Per al president del Parlament, la Unió Europea és més necessària que mai.

El president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas, ha participat avui dilluns, 9 de maig, a l’acte commemoratiu del LXXII Aniversari de la Declaració de Schuman (Dia d’Europa) organitzat pel Senat a la plaza de la Marina Espanyola (Madrid).

L’acte ha comptat amb les intervencions del president del Senat, Ander Gil, de la presidenta de la Comissió Mixta per la UE, Susana Sumelzo, de l’alt representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat i vicepresident de la Comissió Europea, Josep Borrell, i de la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola.

Vicenç Thomas: la Unió Europea és més necessària que mai

El president de la cambra autonòmica balear, Vicenç Thomas, ha manifestat a Madrid amb motiu de l’aniversari de la històrica declaració de Schuman, que avui la Unió Europea és més necessària que mai.

Per al president del Parlament aquesta necessitat s’ha fet evident durant la pandèmia, amb la distribució de les vacunes que han aconseguit mitigar els efectes del coronavirus. També s’ha fet necessària amb la creació dels fons NextGenerationEU que han permès recuperar la malmesa situació econòmica i apostar per un model més diversificat, sostenible i circular, cabdal pel futur de les Illes Balears.

Així mateix, Thomas ha fet notar el paper indispensable de la Unió davant l’acollida de milions de persones desplaçades d’Ucraïna a causa de la injustificada agressió militar de Rússia i amb l’aprovació d’una important injecció econòmica pels països d’acollida, entre els quals trobam el nostre Estat.

Per aquests motius, el president del Parlament ha considerat que el projecte de la Unió és viu i s’actualitza segons apareixen nous reptes i prioritats sempre garantint els principis i objectius de democràcia, llibertat, seguretat, justícia, creixement econòmic sostenible i solidaritat. 

Dia d’Europa (9 de maig)

El Dia d'Europa commemora la pau i la unitat del continent. El 9 de maig és l'aniversari de la històrica declaració de Schuman. En un discurs pronunciat a París el 1950, el ministre francès d'Afers Exteriors, Robert Schuman, va exposar la idea d'una nova forma de cooperació política que fes impensable un conflicte bèl·lic entre les nacions europees.

Aquesta idea era la d'una institució europea que mancomunés i gestionés la producció de carbó i acer. Just un any després es va signar el Tractat pel qual es creava aquesta institució.

La importància d'aquesta proposta, realitzada el maig de 1950 (cinc anys després de la rendició del règim nazi) davant una Europa devastada per la II Guerra Mundial, consistia a sotmetre les dues produccions indispensables de la indústria armamentista a una única autoritat, així els països que participaran en aquesta organització, trobarien una gran dificultat en el cas de voler iniciar una guerra entre ells.

Cal recordar que el Parlament de les Illes Balears celebrà l'any passat el Dia d'Europa amb la lectura d'un manifest mitjançant el qual reivindicaven la pau i la unitat del continent [NOTA INFORMATIVA]

 

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 4/07/2022 a les 11:00h de la COMISSIÓ D'EDUCACIÓ, RECERCA I CULTURA

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Parlament de les Illes Balears

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201

Idioma:

    Nre. de visites : 0

Mapa Web