Lectura del Manifest amb motiu del Dia Internacional de l'orgull i l'alliberament LGTB+

Notícia del Parlament - 28 de juny de 2022

Un cop finalitzada les sessions de la Diputació Permanent i abans de l'inici de la primera sessió plenària extraordinària, s'ha llegit a la sala de Passes Perdudes un manifest amb motiu del Dia Internacional de l'orgull LGTB +

Manifest

Avui 28 de juny de 2022 se celebra arreu del món el Dia Internacional de l’Orgull i l’Alliberament LGTBI+ per a commemorar les protestes que es van dur a terme el 1969 a Stonewall, a la ciutat de Nova York. Aquells fets van suposar una rebel·lió per a plantar cara a tota la violència històrica patida per la comunitat LGTBI+, principalment patida per persones trans racialitzades, i l’inici del moviment i la lluita pel reconeixement dels drets de tot el col·lectiu. 

En el cas de les Illes Balears, i tot i que el 1979 ja hi va haver una primera celebració de l'orgull, una de les primeres reivindicacions del col·lectiu va tenir lloc davant Cort el 1984 sota el nom de Sant Reprimoni. Activistes del FAGI van liderar una processó contra el tancament arbitrari de diversos bars d'ambient gai a Ciutat. Cal recordar, doncs, la gran tasca desenvolupada per aquesta entitat pionera a les Illes i la de moltes altres que l'han seguida com Arrels, Ben Amics i ALAS.

Enguany la commemoració es troba emmarcada en l’increment d’agressions LGTBI fòbiques i la normalització dels discursos d’odi, socials i institucionals, una mostra més de la violència que les persones LGTBI+ continuen patint dia rere dia. Les investigacions, les enquestes, els informes policials i judicials, i la mateixa realitat demostren que la discriminació, els discursos i els delictes d’odi per LGTBI fòbia estan creixent i representen una amenaça pels drets fonamentals. 

És clar l’auge de discursos d’odi, homòfobs i trànsfobs, arreu d’Europa i del món. En aquest sentit, s’ha de continuar treballant des de tots els espais possibles per acabar amb la impunitat i arraconar les actituds reaccionàries i els discursos d’odi, venguin d’on venguin.

Així, malgrat els avenços aconseguits per l'activisme LGTBI+, es continuen patint tota mena d'agressions, més o menys evidents socialment. Unes agressions que s'agreugen pel fet de ser dona, migrada o discapacitada, entre d'altres.

Per això, aquesta diada ha de servir per a visibilitzar la lluita del col·lectiu i reivindicar els drets de persones, lesbianes, gais, transexuals i transgèneres, bisexuals, intersexuals i qualsevol manifestació de diversitat sexual i de gènere.

La Llei de les Illes Balears 8/2016, de 30 de maig, per garantir els drets de lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals i per erradicar l'LGTBI fòbia, marcà una fita històrica en l'avenç dels drets pel col·lectiu, però no ens podem aturar aquí, cal continuar avançant en l'assoliment de drets de totes les persones.

Amb tot, el Parlament de les Illes Balears manifesta especial preocupació davant el repunt dels discursos d'odi i condemna energèticament qualsevol exercici de discriminació contra les persones LGTBI+ i els seus drets fonamentals. A més, expressa el seu ferm compromís de suport i visibilitat a la lluita de les associacions LGTBI+ i a totes les accions que tinguin per finalitat la promoció de la igualtat, especialment les dirigides a lluitar contra els estereotips i millorar l'acceptació social de les persones LGTBI+.

Finalment, el Parlament continuarà treballant en el camí de la inclusió i la normalització per avançar en la construcció d'una societat i unes institucions lliures de LGTBI fòbia i qualsevol altra discriminació per a garantir els drets de totes les persones.

 

 

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

PLE DEL PARLAMENT en directe.
Vegeu la sessió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Parlament de les Illes Balears

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201

Idioma:

    Nre. de visites : 37961652

Mapa Web