Es llegeix al Parlament un manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones

Notícia del Parlament - 7 de març de 2023

 

Abans de l'inici de la plenària d'avui, a la Sala de les Passes Perdudes, diputats i diputades dels grups parlamentaris Popular, Unides Podem, Ciudadanos, MÉS per Mallorca, El Pi-Proposta per les Illes Balears i Mixt, han llegit un manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones.

Abans de la lectura del manifest, el president del Parlament, Vicenç Thomas, ha adreçat unes paraules en el qual ha reafirmat el seu compromís ferm amb la igualtat entre dones i homes i l'acompliment dels drets de les dones. El president ha recordat que enguany és un homenatge a les dones, les nines i les organitzacions feministes que lluiten per assolir l'accés igualitari a la tecnologia i a l'educació digital. Una igualtat que té el suport majoritari del Parlament de les Illes Balears. 

MANIFEST

Commemorem el 8 de març amb el caràcter reivindicatiu que el Dia Internacional de les Dones comporta, manifestant el nostre ferm compromís amb la igualtat de les dones com una qüestió de qualitat democràtica. 

Gràcies a la lluita de les generacions de dones que ens han precedit, avui podem gaudir de més drets i llibertats. Un patrimoni col.lectiu que cal seguir defensant i sobretot seguir construint entre tothom.

Cada 8 de març constatem que hi ha hagut importants avanços legislatius en les darreres dècades que han propiciat canvis socials però encara queda molt per fer i aconseguir una igualtat real entre homes i dones. Cal seguir treballant en la consolidació dels avanços de la nostra societat en matèria d'igualtat i en un horitzó més feminista i just.

L'estratègia a seguir es coneix des de fa temps. En primer lloc, ser conscients que la igualtat entre homes i dones és una qüestió de drets humans, i que el fet que hi hagi violència contra les dones i que aquestes siguin discriminades en qualsevol àmbit de la vida pública i privada és una violació dels drets humans que no podem seguir tolerant ni mirant cap a altra banda.

La violència sobre les dones continua sent crucial, és inacceptable que cap dona viva amb por, sentint-se amenaçada o torturada. Cal implicar a tota la societat en la lluita contra la violència masclista i renovar el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere i portar aquesta lluita a tots els racons del país. Actualment, els treballs per a la seva renovació es troben residenciats en les comissions de seguiment del Pacte d'Estat tant en el Congrés com al Senat.

Cal continuar lluitant contra la forma més terrible de violència contra les dones que és el tràfic de dones i nenes amb finalitats d'explotació i continuem treballant per una societat on dones i nenes puguin viure segures, amb dignitat i en llibertat

Segons dades d’EUROSTAT relatius al 2020 (darrer publicat) a Espanya l’escletxa salarial entre homes i dones es situa en el 9,4% en relació al salari/hora. A pesar de què l’escletxa salaria s’ha reduït en 4 anys 4 punts aquesta escletxa implica que les dones treballen gratis 34 dies. 

A la nostra comunitat i per tot el món les dones tenen més dificultats per accedir al mercat laboral i promocionar als llocs de direcció. La precarietat, associada fonamentalment a treballs femenins i la temporalitat marquen la diferencia salarial. Segons les darreres dades de la EPA el 55,4% del total de persones amb contractes temporals són dones. De la mateixa manera, influeixen altres factors relacionats amb els biaixos de gènere com el fet de que les dones tinguin més dificultats per accedir a complements salarials i la manca de corresponsabilitat real dins les famílies. 

Nacions Unides han triat per a aquest 8 de març 2023 el lema "Per un món digital inclusiu: Innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere" per a explorar les desigualtats socials i econòmiques conseqüència de la bretxa digital de gènere, posant el focus també a abordar la violència de gènere en els espais digitals que afecta nenes i dones. 

Segons l'informe Gender Snapshot 2022 d'ONU Dones, l'exclusió de les dones del món digital ha retallat el producte interior brut d'aquells països amb baixos ingressos en l'última dècada, i s'estima que la perduda augmentarà a més de 1,5 bilions de dòlars en 2025 si no prenem les mesures adequades.

Incorporar de forma transformadora la perspectiva de gènere en la innovació, la tecnologia i l'educació digital ajudaria que les dones i les nenes prenguin més coneixement sobre els seus drets i a potenciar-ne l'exercici i l'activisme. Els avenços de la tecnologia digital ofereixen noves possibilitats per resoldre els reptes humanitaris i de desenvolupament i per fer realitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.

Lamentablement, les oportunitats que obre la revolució digital també plantegen el risc de perpetuar les dinàmiques actuals de la desigualtat de gènere. Les creixents desigualtats són cada cop més evidents en el context de les habilitats digitals i l'accés a les tecnologies, una bretxa digital que deixa enrere les dones. Per tant, el desenvolupament d’una educació digital i inclusiva i una tecnologia transformadora constitueix un requisit fonamental per a un futur sostenible.

Per totes aquestes raons, els grups sota signants MANIFESTEM el nostre compromís en:

l  Adoptar noves lleis i examinar, revisar i implementar les existents per garantir la igualtat entre dones i homes.

l  Actualitzar o establir nous plans d'acció, estratègies i polítiques sobre la igualtat entre dones i homes.

l  Intensificar els esforços en el desenvolupament de polítiques encaminades fomentar l'ocupació i l'emprenedoria femenina, l'educació per a la igualtat d'oportunitats, la incorporació de les dones a la societat de la informació i el suport a les dones que viuen en l'àmbit rural.

l  Millorar l’accés a les eines digitals i la reducció de la bretxa digital de gènere, concretament entre les dones grans.

l  Trencar amb els estereotips que perpetuen la desigualtat de gènere, la discriminació i la violència masclista.

l  Combatre la violència contra les dones, instant al Govern de l’estat i a tots els partits polítics no sols al desenvolupament del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere sinó també a treballar per la seva renovació.

l  La necessitat de treballar per la igualtat d'oportunitats, que té en l'ocupació un dels seus àmbits fonamentals, així com en la lluita contra la bretxa salarial de gènere i els sostre de vidre.

l  Organitzar campanyes de mobilització pública i sensibilització per promoure la igualtat de gènere, especialment entre les persones més joves, per combatre el miratge de la igualtat i poder seguir avançant en l’eliminació de les desigualtats estructurals que pateixen les dones.

l  Impulsar polítiques de conciliació i corresponsabilitat.

l  Invertir en la igualtat de gènere a nivell local, insular, autonòmic, nacional i internacional.

Grup parlamentari Socialista (Silvia Cano)

l  Invertir i fomentar el benestar econòmic i social de les dones.

l  Millorar el lideratge i la participació de les dones en tots els nivells de la presa de decisions.

l  Garantir els drets conquerits de les dones. No es pot recular en cap dels drets aconseguits.

l  Desenvolupar sistemes de recopilació de dades desagregades per a comprendre i abordar les desigualtats de gènere perquè, de la seva anàlisi, puguem oferir una resposta apropiada i eficaç

l  Reconèixer a totes aquestes dones pioneres que al llarg de la història que han obert amb el seu exemple el camí de la igualtat.

l   Reconèixer la necessitat de fer efectiva la igualtat d'homes i dones en totes les latituds, conforme als principis de l'ONU recollits en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030.

l  Volem una societat d'homes i dones que puguin somniar en fer realitat els seus projectes vitals i des de les institucions hem de garantir la igualtat real i efectiva per fer-ho possible. 

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 28/03/2023 a les 09:00h del Ple del Parlament de les Illes Balears

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:    Nre. de visites : 45601629

Mapa Web

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201