El Parlament es manifesta a favor de la declaració del corredor de cetacis de la mar llevantina i balear

Notícia del Parlament - 16 de febrer de 2016

El Ple del Parlament ha aprovat per assentiment de tots els grups parlamentaris, una declaració institucional a favor del corredor de cetacis de la mar llevantina i balear com a zona d'especial protecció d'importància per a la Mediterrània (ZEPIM), i aplicació d'un règim preventiu de protecció d'aquesta àrea.

Els nivells de la contaminació acústica submarina originats per l'activitat humana s'han incrementat en les darreres dècades. Aquest fet posa en risc la supervivència de poblacions de fauna marina i, en especial, la dels cetacis.

Per entendre aquest fenomen, cal destacar l'informe "Visió general de los puntos negros de ruido submarino en el área Mediterránea", que compta amb l'auspici d'ACCOBAMS, (Acord sobre la conservació dels cetacis en la Mar Negra, la Mar Mediterrània i la Mar Atlàntica Contígua), adoptat l'any 1996 i ratificat per Espanya l'any 1999.

A l'informe es recullen els nivells provocats per ports i marines, projectes industrials com instal·lacions petrolieres i de gas, pares eòlics off-shore, l'exploració sísmica comercial i científica, i els exercicis militars entre els períodes 2005-2015 .

Les conclusions mostren l'augment de pressió acústica en l'àmbit subaquàtic, i assenyalen les activitats d'adquisició sísmica i de recerca de pous de petroli i gas com la principal causa.

L'any 2005, l'àrea mediterrània afectada per sondejos acústics era d'un 3,8%, mentre que l'any 2015 augmenta fins al 27% de la superfície.

La identificació d'importants "punts negres d'enrenou submarí" ha posat en evidència que la seva localització coincideix amb àrees de gran importància per a les espècies de mamífers submarins.

A les costes de Balears, Catalunya i la Comunitat Valenciana existeix un corredor migratori de cetacis de gran valor ecològic i d'importancia vital per a la seva supervivència en la Mediterrània occidental.

Així mateix ho assenyala el Proyecto Mediterráneo ("Proyecto Mediterráneo para la identificación de las Áreas de Especial Interés para la Conservación de los Cetáceos en el Mediterráneo Español") del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

En les seves conclusions destaca la necessitat de protegir aquesta zona pel fet que concentra gran nombre de cetacis. A més, és un indret d'especial rellevància com a zona de pas migratori del rorqual comú cap a les àrees de cria i alimentació al nord de la Mediterrània.

Aquest corredor té un indubtable valor ecològic i científic i es troba sotmés a una greu amenaça. La seva part nord, se superposa amb les zones de prospecció d'hidrocarburs de les companyies Spectrum Geo Limited a la mar balear, i amb la de Services Petroliers Schlumberger al Golf de Lleó. Aquest fet afegeix un element greu a l'impacte negatiu d'aquests projectes.

L'any 1976, l'Estat espanyol signa el Conveni de Barcelona, que té per objecte la protecció de la Mar Mediterrània contra la contaminació. Des de la seva formalització, els diferents estats membres han adoptat diferents acords i resolucions.

En el cas que ens ocupa, és d'interès el protocol sobre Zones Especialment Protegides i Diversitat Biològica a la Mediterrània, mitjançant el qual s'estableix la llista de ZEPIM.

Totes les dades científiques disponibles recomanen la declaració com a ZEPIM de les aigües costaneres de Catalunya, Comunitat Valenciana i de les llles Balears.

El Govern de les llles Balears, conscient dels efectes d'aquesta recomanació, va trametre al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient la sol·licitud formal de declaració de ZEPIM del corredor de la mar llevantina i balear el passat mes de setembre.

Aquesta iniciativa se suma a la que ja havia demanat l'Aliança Mar Blava en primera instancia i ha rebut bona acollida per part de l'Estat Espanyol i de la Comissió Europea.

De fet, la CE ha destacat que la declaració contribuirà amplament a la protecció de les espècies marines, donant compliment als compromisos internacionals sobre protecció de la biodiversitat marina; i confia que l'Estat espanyol proposi la seva declaració com a ZEPIM en breu.

Atesa l'exposició anterior:

  1. El Parlament de les llles Balears valora positivament les passes iniciades per part del MAGRAMA en relació amb l'inici de les accions per declarar aquest corredor ZEPIM.
     
  2. El Parlament de les llles Balears insta el Govern espanyol a traslladar al Conveni de Barcelona de la petició de declaració de Zona Especialment Protegida d'lmportància per a la Mediterrània (ZEPIM), l'esmentat Corredor de Migració de Cetacis, de l'Àrea Marina localitzada entre les costes de les llles Balears, Catalunya i Comunitat Valenciana.
     
  3. Així mateix, el Parlament de les llles Balears insta el Govern espanyol a aprovar un règim rigorós de protecció preventiva, adoptant mesures estrictes de gestió de les activitats productores d'enrenous submarins a la zona.
     
  4. El Parlament de les llles Balears insta el Govern espanyol a aplicar una moratòria d'efecte immediat pel que fa a la presentació de noves sol·licituds de permisos d'investigació, exploració i explotació d'hidrocarburs; a fer-la extensiva als projectes d'exploració d'hidrocarburs de la Mediterrania espanyola.
     
  5. El Parlament de les llles Balears insta el Govern espanyol a la finalització i l'arxiu definitiu dels expedients en tramitació referents a permisos d'investigació d'hidrocarburs i dels projectes d'exploració existents.
     
  6. El Parlament de les llles Balears insta el Govern Espanyol a aprovar de forma immediata un pla de reducció dels nivells de contaminació acústica; establint un registre de dades transparent sobre les fonts d'enrenous antropogènics, la qual cosa fa part del Pla d'Acció actual de la Directiva Marc sobre l'Estratègia Marina de la UE.
     
  7. El Parlament de les llles Balears donarà trasllat del present acord a la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea, al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA), a la Generalitat Valenciana, a la Generalitat de Catalunya, al Govern de les llles Balears, als consells insulars, a la FELIB, al ACCOBAMS,  al  Conveni de Barcelona, a l'Aliança Mar Blava i a la resta d'entitats de lluita contra les prospeccions petrolieres.
Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Política de Privacitat de dades*

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: No s'ha pogut obtenir la data de la següent sessió parlamentària

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:




    Nre. de visites : 67066898

Mapa Web   Política de privacitat   Avís legal

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201