La sala de les Cariàtides acull la catorzena edició del plenari Diputats per un Dia d'Aldeas Infantiles

Notícia del Parlament - 23 de gener de 2023

 

[ÀLBUM FOTOGRÀFIC]

Avui matí alumnes de diferents centres educatius de les Illes Balears han exercit de diputats i diputades, en la sessió plenària “Diputats per un Dia” que se celebra anualment al Parlament de les Illes Balears i que enguany arriba a la seva catorzena edició. Durant el matí s’han exposat i consensuat compromisos per assolir els Objectius del Desenvolupament Sostenible prevists a l’Agenda 2030, al voltant de tres eixos principals: educació de qualitat (ODS 4), igualtat de gènere (ODS 5) i acció per al clima (ODS 13).

65 alumnes de diverses escoles públiques i concertades de les Illes Balears que participen en el programes de l’ONG “Abraça els teus valors”  han presentat i votat propostes per millorar la societat, experimentant en primera persona la participació democràtica.

Per part dels centres escolars, han vingut alumnes  del col·legi concertat Santo Tomás de Aquino d’Inca amb un total de 32 infants com a diputats i 12 com a públic i del col·legi públic Badies de Badia Gran (Llucmajor) amb 33 infants com a diputats i 10 de públic.

 

Programes escolars d'Aldeas Infantiles

La plenària especial d'avui s'emmarca dins els programes escolars d'Aldeas Infantiles: “Abraza tus valores”  i “Diputados por un Día” .“Abraza tus valores” (25a edició) és un programa destinat a alumnes d'infantil i primària, que promou la reflexió i el diàleg entre alumnes, professors i famílies, amb l’objectiu de forjar millors persones i ciutadans i ciutadanes més responsables amb el seu entorn.

Per altra banda, “Diputados por un Día”, permet que els més joves duguin a les cambres legislatives de tot l’estat, les seves propostes per contribuir a millorar la societat, experimentant així la participació democràtica, votant i assolint compromisos.

 

Han presidit la sessió plenària d’avui dematí el president del Parlament, Vicenç Thomas, el president d’Aldeas Infantiles SOS d’Espanya, Pedro Puig, el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, la directora general d'Infància, Jovetut i Famílies, Marta Carrió i el secretari segon de la Mesa, Marc Pérez-Ribas.

El president Vicenç Thomas, ha donat la benvinguda als joves diputats i diputades, destacant que el parlament és la Seu de la representació política dels ciutadans de les Illes Balears, i que precisament és a la sala de les cariàtides, on es controla l’acció de Govern i on es fan les normes i les lleis que ordenen la vida dels ciutadans i ciutadanes de la nostra comunitat.

Ha destacat les aportacions dels infants, que enriqueixen la tasca dels diputats, plantejant “un debat ambiciós, al voltant de tres Objectius de Desenvolupament Sostenible” amb “temes que formen part del present i també del futur, i resulten imprescindibles per a la sostenibilitat climàtica i social”.

 

Contingut de la plenària infantil

A les Illes Balears, 5.700 alumnes de 57 centres d'ensenyament participen aquest curs 2022-2023 al programa educatiu d'Aldeas Infantiles SOS. L'organització està compromesa a fer realitat l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a través de l'educació en valors.

Seguidament han intervingut els quatre portaveus dels centre educatius presents.

El primer portaveu del col·legi Badies, ha estat Javier Ferri Hidalgo, de 5è de Primària, que des de la tribuna d'oradors ha explicat com en el seu col·legi estan organitzats en forma de cooperativa, amb equips de treball, “Un dels nostres drets és donar la nostra opinió, expressar els nostres sentiments i ser escoltats, per això pensem que l'activitat d'avui pot ser molt profitosa, ja que les nostres idees poden ser molt útils“.

A continuació, ha pres la paraula Irene Amado Cavaller de Segòvia, del mateix col·legi i també de 5è de Primària, que ha resumit l'opinió de la seva classe respecte als tres ODS sobre els quals estan reflexionat aquest curs: “L'entorn influeix cada dia més en els nostres aprenentatges... sabem que homes i dones haurien de tenir els mateixos drets, però per desgràcia encara hi ha dones que no poden decidir el seu futur... I la societat està destruint el planeta a poc a poc i ens agradaria recuperar-lo per a poder viure millor“.

En tercer lloc, des del col·legi Sant Tomàs d'Aquino – Liceu Santa Teresa de Jesús, la seva portaveu Noa Ussing Seguí, de 6è de Primària, ha parlat del valor de la responsabilitat: “Una persona responsable sap el que ha de fer perquè tot funcioni bé, sap que no depèn tot d'ella, que hi ha coses que no són a les seves mans i que necessita dels altres per a aconseguir els objectius“.

I finalment, també del mateix col·legi i curs, ha intervingut el diputat Lluc Gómez Villodrés, que ha centrat la seva exposició en l'educació declarant que: “L'educació comença a casa i continua en el col·legi i les dues es complementen. És necessari combinar totes dues perquè els nins ens desenvolupem integralment“.

Després dels discursos, els quatre portaveus han presentat 12 compromisos i s'ha obert el torn de votacions. Tots els diputats infantils han passat per l'urna per a decidir la seva proposta i comprometre's a complir-la.

Finalment, el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomas, ha conclòs l'acte i ha anunciat els resultats de les votacions dels compromisos essent el més votat, amb 16 vots, el compromís número 3: "A lluitar contra el canvi climàtic, reciclant el fems en els contenidors adients i desplaçant-nos fins al punt verd més proper, reutilitzant i reparant sempre que sigui possible, amb la finalitat de reduir el nostre consum d’electricitat i de plàstics”. El següents compromisos més votats han estat el número 4, amb 10 vots, i el número 5 amb 8 vots.

 

QUE ÉS “ALDEAS INFANTILES”

“Aldeas Infantiles” és una organització no governamental internacional sense finalitat lucrativa que va ser fundada l'any 1949 per l'austríac Hermann Gmeiner a la ciutat de Imst, Àustria (la seva seu central encara es troba a Àustria).

Aquesta organització s'especialitza en la cura dels infants, basant-se en un model familiar, atenen a nins i nines que es troben en situacions de risc per haver perdut els seus pares o perquè els pares no poden fer-se càrrec d’ells.

És membre de la Unesco i té un assessor permanent en el consell econòmic i social de l'ONU. Actualment treballa a 134 països de tot el món, atenent  a  més de  60.000 infants que es troben distribuïts en diferents llogarets. A més, a través d'escoles, centres socials i metges brinden suport a  més de 500.000 nines i nins que es troben en situacions de vulnerabilitat. Cal destacar que recentment han ampliat el seu radi d’acció oferint ajudes a nens amb VIH/ sida.

En el cas d’Espanya, l’organització va néixer el 1967, declarant-se com a ONG privada d’ajuda a la infància interconfessional i independent de tota orientació política. En el nostre Estat aquesta ONG centra la seva activitat i acció en el desenvolupament de l'infant fins que arriba a ser una persona autosuficient. Així mateix, treballa per enfortir a les famílies vulnerables, protegint als nens que s'han vist privats de la cura parental i acompanya els joves en el seu procés de maduració i independència.

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Política de Privacitat de dades*

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: No s'ha pogut obtenir la data de la següent sessió parlamentària

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:




    Nre. de visites : 67067525

Mapa Web   Política de privacitat   Avís legal

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201