La Sala de Plens acull la dotzena edició del Parlament Infantil

Notícia del Parlament - 20 de novembre de 2023

El vicepresident primer del Parlament, Mauricio Rovira, ha agraït les propostes formulades pels consells infantils i adolescents i la relació entre el Parlament, UNICEF i la conselleria de Famílies i Afers Socials del Govern de les Illes Balers, que ha permès desenvolupar la dotzena edició del Parlament Infantil.

ÀLBUM FOTOGRÀFIC

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Infància, avui 20 de novembre, la Sala de Plens del Parlament ha acollit durant el matí el XII Parlament Infantil, que ha portat per lema “Dia Mundial de la Infància: Les nostres propostes per crear espais segurs i protectors”. L'acte ha estat organitzat per UNICEF Comitè Balears i per la Conselleria de Famílies i Afers Socials, en coordinació amb el Parlament de les Illes Balears.

Durant el transcurs d’aquesta sessió més de quaranta nins i adolescents (ordenats a través de centres escolars o consells infantils) han participat en una sessió parlamentària simulada, ocupant la Mesa i els seus càrrecs, realitzant i proposant iniciatives parlamentàries que posteriorment es traslladaran als organismes públics responsables, que analitzaran les respostes obtingudes en una sessió de cloenda que se sol celebrar abans de l’estiu.

Cada edició es vincula a un eix temàtic que serveix de guia per les propostes i intervencions dels infants. Enguany ha duit per lema les necessitats i propostes per crear i viure en entorns segurs i protectors, lliures de violència.

Aquesta activitat s'emmarca en la celebració anual de l'aprovació de la Convenció sobre els Drets de la Infància, que el avui 20 de novembre compleix trenta-quatre anys. Es tracta del tractat internacional més ratificat de la història. En compliment del seu dret a la participació, la proposta que s'ha llançat des d'UNICEF Comitè Balears, ha aprofundit en la consideració dels drets de la infància, especialment la seva vinculació amb els entorns segurs i lliures de violència.

A la sala de plens s'ha llançat la proposta d'activitat i reflexió a 13 grups de participació infantil i adolescent -10 d'ells pertanyents a municipis reconeguts com a Ciutats Amigues de la Infància-, per crear i imaginar el seu propi mural dels drets, amb especial atenció al de la protecció.

Aquesta sessió especial, encaminada a visibilitzar i recordar la necessitat del compliment dels drets de la infància, ha estat presidida per Frida, Asan i Nasrallah, que pertanyen al Consell de Participació Infantil i Adolescent d'Eivissa.

Durant les exposicions, els diferents òrgans de participació infantil han llegit els seus manifests i han projectat vídeos i fotografies del treball resultant. Totes les exposicions s'han centrat en la necessitat de repensar els espais públics per poder sentir-se més segurs (il·luminació, vigilància, passos de vianants, espais verds adequats) però també mesures enfocades als centres educatius, les xarxes socials i les famílies. Per això reclamen més formació a les escoles, més recursos en prevenció i informació, campanyes de sensibilització o punts de seguretat, entre d'altres. 

La consellera de Famílies i Afers Socials, Catalina Cirer, a més d'agrair a tots els participants la feina per la sessió d'avui, ha volgut fer notar, d'entre tots els missatges importants que s'han manifestat, el fet de "ser escoltats" i l'objectiu d'assolir una "infància feliç" per a tots els nins i adolescents.

En paraules de Mercedes del Pozo, presidenta d'UNICEF Comitè Balears: "Tot això que hem escoltat avui, totes les propostes i compromisos dels infants i adolescents, suposen una crida d'atenció i una oportunitat per a les autoritats competents, i per a tota la societat, de posar el focus en la protecció contra la violència a la infància, tal com recull la LOPIVI, i en la necessitat creixent de crear espais segurs i protectors".

Finalment, i per a cloure l'acte, Mauricio Rovira, vicepresident primer del Parlament de les Illes Balears, ha agraït el treball de tots els joves implicats pels drets de la infància i per la confiança que han dipositat en el Parlament per acollir aquest acte, fent especial esment als membres de la Mesa encarregats de dirigir el debat de la sessió.

Unicef, Conselleria de Famílies i Afers Socials i Parlament

Des d'UNICEF Comitè Espanyol se celebra el Dia Universal de la Infància amb propostes per als centres educatius, Parlaments Infantils, Ciutats Amigues per visibilitzar la necessitat de continuar treballant i sensibilitzar sobre la protecció de la infància i el compliment urgent de tots els seus drets.

UNICEF promou els drets i el benestar de tota la infància en tot el treball que desenvolupa. Juntament amb els nostres aliats, treballem en 190 països i territoris per a transformar aquest compromís en accions pràctiques, centrant especialment els nostres esforços a arribar als nens, nenes i adolescents més vulnerables i exclosos per al benefici de tots, a tot arreu.

Des de la conselleria de Famílies i Afers Socials, se sumen a celebrar el Dia Universal de la Infància com una fita històrica pels drets de les nines i nins de tot el món. La ratificació de la Convenció dels Drets dels Nins recorda que totes les persones menors d'edat són subjectes de ple dret i que les administracions i organismes que es dediquen a defensar els seus drets han de vetllar pel seu compliment. Des de la conselleria es destaca l'interès superior del menor com un principi universal i amb rang jurídic que tothom ha d'adoptar i recorden que s'ha de respectar el seu dret a ser escoltats i a tenir en compte la seva opinió en totes aquelles decisions que ho puguin afectar. Per això, fa notar la necessitat de fomentar la participació i la implicació dels nins i joves adolescents com a agents actius de canvi i fomentar vies perquè puguin formar canals de participació en tots els àmbits de la seva vida.

El Parlament de les Illes Balears en XII Parlament Infantil, segueix amb el ferm compromís adquirit de fer costat a organitzacions i actes que potenciïn la presa de consciència cap als problemes dels nins i nines de tot el món. Propiciar el debat entre nins i adolescents i proporcionar un espai on puguin tractar aquells temes i aspectes que els afecten, és el millor estímul perquè desenvolupin aptituds i actituds que els permetin sentir-se ciutadans i interioritzar criteris de sostenibilitat, consciència ecològica i estima de l'entorn en el qual viuen.

L'acte ha comptat amb la presència de: Mauricio Rovira, vicepresident primer del Parlament; Catalina Cirer, consellera de Famílies i Afers Socials del Govern de les Illes Balears; Mercedes del Pozo, presidenta d'UNICEF Comitè de Balears; Claudio López, coordinador d'UNICEF Comitè de Balears; Maria Farnés, directora general de la infància; Guillermo Sánchez, president de l'IMAS; Jaume Alzamora, conseller del Consell de Mallorca i de Lourdes Roca, segona tinent de batle de l'Ajuntament de Palma. També hi han estat presents els parlamentaris: Pedro Álvarez i Margalida Durán (Popular), Omar Lamin, Malena Riudavets i Amanda Fernández  (Socialista), Marta Carrió (MÉS per Mallorca) i Sergio Rodríguez i Agustí Buades (VOX).

Desenvolupament de la plenària

L'acte s'ha iniciat amb les paraules de benvinguda de la presidenta del Parlament Infantil del Consell de Participació Infantil i Adolescent d Eivissa.

Tot seguit s'ha procedit a les intervencions dels representants dels consells d'infància de Felanitx, de Calvià, de Santanyí, de l'IMAS, d'Inca, de Palma, de l'institut can Balo, de Maó, de Santa Eulària des Riu, de Formentera i de Sant Josep de Sa Talaia

Aquesta jornada protagonitzada per nins i adolescents va adreçat a un públic destinatari clar: autoritats competents en l'àmbit local, insular i autonòmic encarregades de prendre les decisions i posar els recursos a disposició perquè aquestes demandes puguin ser una realitat. 
 
Aquesta activitat celebrada avui comptarà amb una jornada vinent de rendició de comptes per avaluar el seu seguiment i grau de compliment, amb la participació d'institucions de govern i de representants d'infants i adolescents.

 

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 5/12/2023 a les 10:00h del Ple del Parlament de les Illes Balears

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:    Nre. de visites : 54588691

Mapa Web

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201