Diumenge passat es commemorà el 32è aniversari de la primera sessió constitutiva del Parlament

Notícia del Parlament - 29 de maig de 2015

Se celebrà dia 31 de maig del 1983 a Sa Llotja de Palma, perquè el Parlament encara no havia adquirit l’edifici del Círculo Mallorquín.

Amb l’aprovació de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, s’obrí la via legal que havia de possibilitar la convocatòria d’eleccions al Parlament de les Illes Balears i, dia 8 de maig del 1983, els habitants de les Illes Balears acudiren a les urnes per elegir els seus representants. D’aquestes primeres eleccions, en resultaren elegits 54 diputats (ara són 59), dels quals 30 corresponien a Mallorca; 12 a Menorca; 11 a Eivissa, i 1 a Formentera.

Aleshores, d’un cens de 486.212 electors i una participació d’un 63´58% (l’any 2015 han estat 766.342 electors i una participació d'un 57,13%), els resultats electorals assignaren 21 escons a la Coalició Popular, 21 al Partit Socialista Obrer Espanyol, 6 a Unió Mallorquina, 1 al Partit Demòcrata Lliberal d’Eivissa, 1 a la Candidatura Independent de Menorca i 4 als Partits Socialista de Mallorca i Menorca.

Sessió constitutiva del Parlament

Dia 31 de maig del 1983 se celebrà a Sa Llotja de Palma la primera sessió constitutiva de la història del Parlament de les Illes Balears. Fou presidida, inicialment, per una Mesa d’Edat, a la qual actuà com a president Jaume Llompart i Salvà i com a secretari Cristòfol Soler i Cladera. Per a procedir a l’elecció de la Mesa de la Cambra, se’n realitzà la votació corresponent, de la qual es derivà el resultat següent:

- Antoni Cirerol i Thomàs, president.

- Pedro Pablo Marrero i Henning, vicepresident primer.

- Josep Moll i Marquès, vicepresident segon.

- Catalina Enseñat i Enseñat, secretària primera.

- Damià Pons i Pons, secretari segon.

Un cop conclosa la votació i proclamats els resultats, els candidats electes passaren a ocupar els llocs respectius a la Mesa  i el president declarà constituït el primer Parlament de les Illes Balears.

Ara, després de les eleccions autonòmiques de dia 24 de maig, s'ha de constituir de nou el Parlament de les Illes Balears abans de dia 24 de juny, amb la qual cosa s'encetarà la IX legislatura.

Àlbum fotogràfic.

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 21/05/2024 a les 09:55h de la COMISSIÓ D'HISENDA I PRESSUPOSTS

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:



    Nre. de visites : 57907247

Mapa Web

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201