Diputades del Parlament llegeixen un manifest pel Dia Internacional de les Dones

Notícia del Parlament - 8 de març de 2021

Han defensat la igualtat de la dona i la prohibició de la discriminació per raó de sexe.

 

Avui matí, a la Sala de Passes Perdudes del Parlament, abans de l'inici de la Plenària, diputades de set grups parlamentaris han procedit a la lectura d'un manifest amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que es commemorà ahir dilluns, i mitjançant el qual reivindiquen la igualtat de la dona i la prohibició de la discriminació per raó de sexe.

La lectura del manifest ha estat presentada pel president del Parlament, Vicenç Thomas, que ha reafirmat la igualtat entre homes i dones com un element bàsic del funcionament de la societat. 

Les diputades que han llegit el manifest han estat les representants dels grups parlamentaris Socialista, Francina Armengol, Popular, Margalida Duran, Unidas Podemos, Gloria Santiago, Ciudadanos, Patricia Guasp, MÉS per Mallorca, Joana Aina Campomar, El Pi-Proposta per les Illes Balears, Lina Pons i Míxt, Silvia Tur

Podeu veure l'àlbum fotogràfic complet de l'acte a aquest enllaç: [ÀLBUM FOTOGRÀFIC]

 

Manifest dels grups sotasignats amb motiu Dia 8 de març de 2021, Dia Internacional de les dones

Com cada 8 de març, ens volem sumar a la reivindicació del Dia Internacional de les Dones i reiterar el ferm compromís amb la consolidació de la igualtat entre dones i homes, plena i efectiva, essencial per a l'avanç de la nostra societat i la millora de la nostra democràcia.

Aquest 2021, Nacions Unides ha triat com a lema per a aquest dia “Per un futur igualitari en el món de la Covid-19”. I és que fa ja un any que un fet dolorós i insòlit per a la nostra generació va alterar i va enfosquir les nostres vides. Una pandèmia mundial, una crisi sanitària que ha comportat una altra social i econòmica. Durant la pandèmia les dones han estat en primera línia i exercit un paper extraordinari. Com a treballadores en l'àmbit sanitari, la ciència i la recerca, des dels serveis essencials, però també assumint la responsabilitat de les cures en l'àmbit privat.

Aquesta crisi ha afectat més les dones. Són les que més han perdut la seva ocupació, les autònomes que han vist frustrades les seves empreses, les que han sofert un ERTO o directament s’han quedat sense ingressos. Són moltes més les que han hagut de fer malabars amb les classes dels seus fills i filles, l'atenció als seus pares o àvies, el treball professional, les feines de casa. Les que més han sofert aquests efectes, a costa de la seva pròpia carrera laboral i fins del seu benestar. I per descomptat, ha suposat una tortura afegida a totes les dones víctimes de violència de gènere.

Tal com expressa Nacions Unides, la crisi ha posat en relleu tant la importància fonamental de les contribucions de les dones com les càrregues desproporcionades que suporten.

A més, adverteix que arran de la pandèmia de la Covid-19 han sorgit nous obstacles, que se sumen als de caràcter social i sistèmic que persistien abans i que frenen la participació i el lideratge de les dones. Perquè a pesar que les dones constitueixen la majoria del personal de primera línia, encara estan infrarepresentades en els espais de poder i de la presa de decisions.

Per això, cal intervenir per a pal·liar aquesta situació. Treballar perquè aquesta crisi no s'emporti per davant a les dones. Tenim davant nosaltres una gran oportunitat perquè comptem amb una injecció en forma de fons europeus, que ens donen la possibilitat d'invertir amb audàcia per a generar i establir canvis estructurals essent molt conscients de les dinàmiques del capitalisme neoliberal i de les simbiosis perfectes que s’estan donant amb el patriarcat.

Avui fixem la mirada especialment sobre aquelles que sofreixen una major precarietat, les dones que per posició social i vital necessiten de les polítiques públiques, dels recursos de l'estat i de les institucions. Necessitem polítiques dirigides a tancar les moltes bretxes que ens queden encara pendents com la laboral i salarial, la bretxa digital o la bretxa de coresponsabilitat. Actuacions destinades a impulsar la coresponsabilitat i a corregir les situacions de desigualtat de les dones des de l'àmbit rural a l'investigador i tecnològic. Perquè cap d'ells són compartiments estancs, i només abordant-los transversalment podrem dissenyar els mecanismes precisos per a acabar amb la desigualtat.

Hem de continuar desplegant polítiques dirigides a lluitar contra la pobresa infantil i la de moltes dones amb fills i filles a càrrec.

Polítiques contra la prostitució i el tràfic de dones i nenes, contra els ventres de lloguer, contra tot allò que suposa un atac frontal als drets humans de les dones. Perquè són moltes les dones i nines a tot el món que no tenen accés a l’educació, dones i nines esclavitzades, casades a la força, víctimes de la mutilació genital.

És l’època dels grans reptes globals hem de mantenir una perspectiva europea i internacionalista en els nostres plantejaments. Defensem la necessitat d'impulsar l'enfortiment de l'agenda europea per la igualtat, d'incrementar els recursos en les polítiques d'igualtat de gènere i d'elevar les exigències en la normativa comunitària per a l'avanç de les dones europees.

I continuarem lluitant per les dones que en alguns països encara no han aconseguit ni tan sols la igualtat formal amb els homes. Vetllarem pels drets humans de les dones i nenes a tot el món, reclamant estratègies internacionals que combatin la mutilació genital femenina, els matrimonis forçats de nenes. I ens comprometem amb milions de dones en el món que encara tenen negat el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs.

Aquest 8 de març no podem deixar d'esmentar que aquest any 2021 commemorem els 90 anys de la conquesta del vot de les dones en aquest país que hem d'agrair a la valentia i determinació d’una dona com na Clara Campoamor. Perquè són  moltes dones les que han obert camí i que són referents, per això cal incorporar-les a l’àmbit educatiu i als llibres de text. També avui és un dia per parlar del sostre de vidre, de com trencar-lo i d’ocupar els espais públics, formar part dels equips directius.

Perquè som molt conscients dels objectius per aconseguir, dels obstacles a superar i dels desafiaments que tenim per endavant.

Primer. Els grups aquí presents commemoram el Dia Internacional de les Dones, com una data important en el recordatori de les fites aconseguides i de totes aquelles que estan encara pendents d’assumir per aconseguir una igualtat real, plena i efectiva de les dones.

Segon. Reconeixem la importància del moviment feminista i l'associatiu de dones per l’avanç en la igualtat plena i efectiva de les dones i per a la transformació social.

Tercer. Reafirmam el compromís envers els drets de les dones, comprometent-nos a treballar per l'avanç de la societat cap a la igualtat de gènere, rebutjant qualsevol reculada en drets i llibertats per a les dones.

Quart. Instam el Govern de les Illes Balears a seguir treballant en l’impuls de la Llei 11/2016, de 28 de juliol d’igualtat de dones i homes.

Cinquè. Així com a desenvolupar aquelles mesures perquè les dones i nines que pateixen discriminacions interseccionals tinguin una atenció integral que els permeti la plena integració en la vida social, econòmica i política.

Palma, 9 de març de 2021.

Grups Parlamentaris Socialista, Popular, Unides Podem, Ciudadanos, Més Mallorca, El Pi, Grup Mixt.

 

 

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 27/06/2022 a les 09:00h de la COMISSIÓ D'EDUCACIÓ, RECERCA I CULTURA

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Parlament de les Illes Balears

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201

Idioma:

    Nre. de visites : 36507347

Mapa Web