La Sala d'Actes acull el X Parlament Infantil

Notícia del Parlament - 19 de novembre de 2021

El president ha agraït les propostes formulades pels consells infantils i adolescents i la relació entre el Parlament, UNICEF i OBIA que ha permès desenvolupar la desena edició del Parlament Infantil; enguany, per segona vegada, a través de videoconferència.

Amb motiu de la celebració demà, dia 20 de novembre, del Dia Internacional de la Infància, la Sala d'Actes de Parlament ha acollit avui matí, el X Parlament Infantil, organitzat conjuntament amb UNICEF Comitè Balears i amb l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA). Per segona vegada, la sessió s'ha desenvolupat de manera telemàtica a través del sistema de videoconferència, amb la presència a la Sala d'Actes del president del Parlament, Vicenç Thomas, la presidenta d'UNICEF Comitè de Balears, Mercedes del Pozo, el coordinador d'UNICEF Comitè de Balears, Claudio López, i el director de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA), Josep Lluís Riera. Nins, nines i adolescents de diferents municipis de les Illes Balears han exposat els seus manifests, propostes i demandes vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i el seu impacte en les temàtiques de Consum Responsable i Ciutats Sostenibles.

Aquesta activitat s'emmarca en la celebració anual de l’aprovació de la Convenció dels Drets de la Infància, en el compliment del seu dret a la participació i en la proposta que s'ha llançat des d'UNICEF per reflexionar per aprofundir en l’ODS i en les seves propostes per assolir el seu compliment.

Durant aquests deu anys, pel Parlament han desfilat centres educatius, consells infantils i adolescents de les Ciutats Amigues de la Infància i diferents grups de participació per a celebrar, visibilitzar i reivindicar el 20 de novembre com el dia que es materialitza el dret a la participació infantil. Amb una dinàmica d´exposar a les autoritats competents les seves propostes per la creació d’unes societats més justes i equitatives, temes com la violència infantil, el medi ambient, la Convenció dels Drets de la Infància o els ODS ha vertebrat aquestes trobades que tenen, al mes de maig, el seu tancament amb la rendició de comptes amb les institucions.

Enguany la jornada, que ha estat realitzada per segon any en format telemàtic, ha estat presidida pel Consell Infantil i Adolescent de Santa Eulària des Riu -reconeguda com a Ciutat Amiga des de l´any 2012-, i ha girat al voltant del treball realitzat sobre les propostes per impulsar un Consum responsable i avançar la sostenibilitat dels nostres municipis i ciutats.

En aquesta edició del Parlament Infantil, han participat els consells infantils de 9 municipis a Balears reconeguts per UNICEF com a “Ciutats Amigues de la Infància”, el Consell infantil del Consell de Mallorca i 1 centre educatiu. Han estat de joves de consells infantils i juvenils de Palma, Ciutadella, Formentera, Consell de Mallorca i Felanitx que han fet una presentació a través de la lectura d'un manifest i/o de la projecció de vídeo dels compromissos sobre les ciutats sostenibles; i també amb la participació dels consells de Calvià, Maó, Santanyí, IES Can Baló, Santa Eulària des Riu i Sant Josep de Sa Talaia, que ho han fet en relació al consum responsable. 

Desenvolupament de la plenària

L'acte s'ha iniciat amb les paraules de benvinguda de la presidenta del Parlament Infantil del Consell de Participació de Santa Eulària des Riu.

Tot seguit s'ha procedit a l'emissió d'un vídeo de felicitació pel desè aniversari de la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol i d'altre vídeo per part del president d'UNICEF Espanya, Gustavo Pertierra

A continuació han intervintut els diferents Consells de Participació Infantil que, dividits en dos grups, han treballat sobre la importància de crear Ciutats Sostenibles  i sobre la necessitat i propostes de Consum Responsable.

Finalitzades les intervencions i formulades les propostes, s'ha recordat que aquestes seran objecte d'una sessió de control abans de l'estiu per tal de demanar a les autoritats que han escoltat, en quina situació es troben.

Tot seguit, ha intervingut Mercedes del Pozo, presidenta d’UNICEF Comitè Balears. Des d'UNICEF Comitè Espanyol s'ha volgut manifestar que se celebra el Dia Universal de la Infància amb propostes per als centres educatius, Parlaments Infantils, Ciutats Amigues de la Infància, i fent una crida a il·luminar les ciutats de blau per visibilitzar la necessitat de continuar treballant i sensibilitzant sobre la protecció de la infància i el compliment urgent de tots els seus drets.

A continuació ha intervingut Josep Lluis Riera, director de l’Oficina Balear de la Infància i l´Adolescència (OBIA). Des d'aquesta institució també s'han sumat per celebrar el Dia Universal de la Infància com una fita història pels drets de les nines i nins d’arreu del món. La ratificació de la Convenció dels Drets dels Infants recorda que totes les persones menors d’edat són subjectes de ple dret i que les administracions i organismes que es dediquen a defensar els seus drets han de vetllar pel seu compliment. Des de l’OBIA destaquen l’interès superior del menor com un principi universal i amb rang jurídic que tothom ha d’adoptar i recorden que s’ha de respectar el seu dret a ser escoltats i a tenir en compte la seva opinió en totes aquelles decisions que el puguin afectar. Per això, l’OBIA destaca la necessitat de fomentar la participació i la implicació dels infants i joves com agents actius de canvi i fomentar vies perquè puguin formar canals de participació en tots els àmbits de la seva vida.

Finalment, i com a cloenda de l'acte, el president del Parlament, Vicenç Thomas, ha destacat la feina que s'ha realitzat des dels diferents grups per formular propostes en relació als dos temes de debat, Consum Responsable i Ciutats Sostenibles, ha recordat el compromís de retre comptes per part de les institucions implicades i ha agraït i felicitat a UNICEF Comitè Balears i a l’Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència pel treball organitzatiu i col·laboració de tants anys amb la institució parlamentària.

El Parlament infantil: una tradició d'anys

En diverses ocasions, amb motiu del Dia Universal de la Infància (20 de novembre) el Parlament de les Illes Balears, UNICEF Comitè Balears i l’Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència  han organitzat conjuntament diverses activitats com el Parlament Infantil de les Illes Balears. 

Durant l’anterior legislatura, en el marc de la “setmana de la infància” es realitzaren al 2015, 2016, 2017 i 2018, les edicions IV,V,VI i VII del Parlament Infantil de les Illes Balears. Durant el transcurs d’aquest sessió parlamentaria infantil, els infants i adolescents (ordenats a través de centres escolars o consells infantils) participaren en una sessió parlamentària simulada, ocupant la Mesa  i el seu càrrecs, realitzant i proposant incitaves parlamentaris  i fent preguntes als representats dels grups parlamentaris de la cambra.

Cal destacar que cada edició es vinculà a un eix temàtic que serví de guia  per a les propostes i intervencions dels infants;  així, al 2018 s’abordaren aquelles situacions en les quals les persones adultes exerceixen violència cap als i les menors. Al 2017 l’eix temàtic de la sessió se centrà en els 5 objectius de  Desenvolupament sostenible inclosos en l'Agenda 2030 i al 2016 es tractaren temes relatius als drets de la infància com la protecció dels menors, l'acolliment de joves refugiats, la salut, la igualtat d'oportunitats i la protecció de menor.

Ja dins aquesta legislatura, el 2019 es va celebrar la plenària infantil sota el lema “Per mi i per tots els meus companys i companyes”, els grups participants explicaren  i defensaren, mitjançant un seguit de manifests, un dels drets recollits en la convenció, instant a les institucions responsables a fer efectiu el dret exposat per cada grup.

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 21/05/2024 a les 09:55h de la COMISSIÓ D'HISENDA I PRESSUPOSTS

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:



    Nre. de visites : 57877383

Mapa Web

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201