El Parlament acull la presentació del primer volum dels 'Estudis' de l'Institut Balear de la Dona

Notícia del Parlament - 22 de juny de 2022

Al volum es publiquen estudis per part d'Intress i Associació de Dones Juristes Themis sobre la violència sexual i sobre els menors d'edant durant la violència de gènere.

Avui dimecres, dia 22 de juny, a l'horabaixa, la Sala d’Actes del Parlament ha acollit la presentació del primer volum de la col·leció “Estudis” que ha editat l’Institut Balear de la Dona i que porta per títol: Context jurídic i psicològic de la violència sexual i Dret de família en l’àmbit de la violència masclista".

A l'inici de l'acte de presentació han intervingut la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern de les Illes Balears, Mercedes Garrido i la directora de l’Institut Balear de la Dona, Maria Duran

El president del Parlament, Vicenç Thomas, també ha donat la benvinguda als assistents i, en relació al llibre, ha destacat els estudis realitzat per Intress i l’Associació de Dones Juristes Themis que aborden assumptes que requereixen d’una anàlisi i dedicació exhaustiva. Pel que fa a la violència sexual, que és considerada pel president Thomas, una xacra en la qual la gran majoria de les víctimes són dones, moltes d’elles menors d’edat, i la pràctica totalitat dels agressors són homes. El president del Parlament també ha qualificat la violència sexual com un atac als drets humans més bàsics, a la integritat i la llibertat sexual que, a més de provocar greus seqüeles en aquelles persones que la pateixen, suposa un escull més en la lluita per la igualtat real entre dones i homes, que preveuen tant la Constitució, com l’Estatut d’Autonomia. Un tipus de violència, ha afegit Thomas, que tot i que creix el nombre de denúncies, encara hi ha cert estigma social que provoca que una part important de les víctimes no ho posin en coneixement de les autoritats i no demanin ajuda. El president també ha recordat les mesures concretes i adaptades a aquesta problemàtica que s'han adoptat, per erradicar aquesta casta de violència, com per exemple la Llei d'Igualtat de dones i homes, aprovades pel Parlament l'any 2016. Així mateix, també ha fet esment a la investigació sobre què passa amb els fills i filles menors d’edat que estan implicats en procediments judicials civils en els quals hi ha hagut violència de gènere. Un estudi, que ha qualificat de molt interessant, i que posa el focus en els infants, víctimes sovint oblidades d’aquesta xacra social, i que arriba a unes conclusions que de ben segur faran reflexionar sobre el tractament que han de rebre aquests menors.

Ponents

Tot seguit la ponent Altamira Gonzalo Valgañón, coordinadora de l’estudi de Themis, ha fet una breu exposició sobre l’Estudi del tractament judicial donat a les dones i a les seves filles i fills menors d’edat en els procediments de família en els quals es constata l’existència de violència de gènere.

També, Nuria Iturbe Ferrè, coordinadora de l’estudi d’Intress ha parlat sobre l'estudi La violència sexual sense record en l’àmbit policial a les Illes Balears

Finalment, hi ha hagut una roda d'intervecions i preguntes entre els assistents. 

Hi han estat presents, entre altres càrrecs públics, el president del Tribunal Superior de Justícia, Carlos Gómez, la portaveu adjunta del grup parlamentari Socialista, Silvia Cano, la portaveu adjunta del grup parlamentari Unidas Podemos, Esperança Sans i el portaveu adjunt del grup parlamentari Ciudadanos, Juan M. Gómez Gordiola.

Àlbum fotogràfic

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 21/05/2024 a les 09:55h de la COMISSIÓ D'HISENDA I PRESSUPOSTS

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:



    Nre. de visites : 57907247

Mapa Web

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201