El Parlament signa el Pacte Balear pel benestar emocional i la salut mental

Notícia del Parlament - 14 de març de 2023

Tots els grups parlamentaris donen així el vistiplau a un nou model d'atenció centrat en les persones i el seu projecte de vida .
El document facilita la bona gestió i la coordinació integrada dels diferents recursos i serveis d'atenció a persones amb problemes de salut mental.

DOCUMENT DEL PACTE

Tots els grups parlamentaris amb representació al Parlament de les Illes Balears, han signat avui el Pacte Balear pel Benestar Emocional i la Salut Mental, que recull un nou model pioner a l'estat Espanyol i alineat amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), per atendre les necessitats que presenten les persones amb un problema de salut mental.

Els grups, per unanimitat, han acordat que és necessari un compromís unànime que impliqui a tota la ciutadania i els diferents elements socials per fer front de manera conjunta a aquesta situació i tractar de reduir l'impacte que els problemes relacionats amb la salut mental tenen amb el benestar emocional.

Es tracta d'un model d'atenció al benestar emocional i la salut mental centrat en les persones i en el seu model de vida. Aquest pacte balear pel Benestar Emocional i la Salut Mental assegurarà la interinstitucionalitat i transversalitat de l'atenció, evitant duplicitats i funcionaments estancs, facilitant la bona gestió dels diferents recursos i serveis.

Els problemes de salut mental tenen tractaments llargs, dificultosos, complexos i que necessiten una actuació conjunta i des de diferents caires, l'educatiu, el social, el relacional, el sanitari, etc. Per tot això el Pacte balear pel Benestar Emocional i la Salut Mental estableix que totes les Institucions han de tenir cura per facilitar el desenvolupament d'una ciutadania saludable i, molt especialment, han de treballar perquè les i els joves puguin créixer i desenvolupar-se com a persones plenes i saludables i així assegurar la salut mental de tota la comunitat.

L'impacte de la pandèmia ocasionada per la Covid-19 en la salut mental i el benestar emocional de la ciutadania en general i dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears en particular, a més, han posat de manifest la necessitat de donar màxima importància a la promoció de tots aquells factors que contribueixen al benestar i la salut emocional de les persones al llarg de la seva vida, fent una especial incidència en la població infantil i juvenil, en les seves famílies i en la resta de poblacions vulnerables.

Així, centres educatius, entitats socials, agents polítics, agents laborals, personal de salut, entre d'altres, han de poder tenir un punt de trobada per posar en comú les actuacions necessàries a desenvolupar i així, de manera conjunta, avançar de forma integral en la promoció, prevenció, tractament i recuperació del benestar emocional i la Salut Mental i així promoure el desenvolupament d'una ciutadania saludable. Per tot això els grups parlamentaris han signat el Pacte.

Això facilitarà la coordinació estreta dels recursos i professionals implicats, amb la participació activa de la persona i la seva família, i fomentarà la detecció i la intervenció primerenca abans que la situació es torni més complexa.

El PACTE PEL BENESTAR EMOCIONAL I LA SALUT MENTAL DE LES ILLES BALEARS és el compromís que el Govern de les Illes Balears adquireix juntament amb les entitats socials i sindicals més representatives, amb les diferents Conselleries del Govern competents en matèria de salut mental i benestar emocional, els Consells Insulars, els Ajuntaments i tots els grups parlamentaris, per tal d'impulsar i liderar polítiques dins l'àmbit del benestar emocional i la salut mental d'una manera coordinada entre tots els agents implicats i compromesos amb aquesta matèria.

El Pacte es mantindrà en els futurs plans assegurant la continuïtat del nou model transversal i interinstitucional d'atenció.

Aquest Pacte obre l'oportunitat de construir una base sòlida que permet posar l'accent sobre el benestar emocional i minimitzar l'impacte negatiu de les malalties mentals. En definitiva, millorar la qualitat de vida de les persones ajudant-les que es desenvolupin de forma plena.

Compartir FaceBookCompartir TwitterCompartir Google+

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 21/05/2024 a les 09:55h de la COMISSIÓ D'HISENDA I PRESSUPOSTS

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:



    Nre. de visites : 58002609

Mapa Web

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201