Lèxic parlamentari

MAGISTRAT O MAGISTRADA
Membre del Poder Judicial. El Parlament presenta al Consell General del Poder Judicial les ternes per al nomenament dels magistrats del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, per a les quals es requereix la majoria favorable de les tres cinquenes parts dels diputats (article 100 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears).
MAJORIA
Pot ser simple o qualificada. En la majoria simple els vots afirmatius són més que els negatius. La qualificada pot ser absoluta -els vots afirmatius són més que la meitat del nombre legal de membres de l'òrgan-, de tres cinquenes parts -els acords són adoptats per tres cinquenes parts dels membres de la cambra.
MANDAT PARLAMENTARI
Representació del poble per part dels membres del Parlament, que s'articula mitjançant l'elecció i permet la formació de la voluntat general. El termini n'és de quatre anys.
MESA DE LES COMISSIONS
Òrgan de govern i de direcció de les comissions parlamentàries.
MESA DEL PARLAMENT
Òrgan de govern i de gestió del Parlament, regeix la cambra i n'ostenta la representació collegiada en els actes a què assisteix (article 31 del Reglament del Parlament).
MITJANS
Aquells elements personals i materials necessaris per al desenvolupament de les tasques parlamentàries. Els mitjans d'informació són els destinats a la informació pública de l'activitat parlamentaria (article 63 del Reglament del Parlament).
MOCIÓ
Acte no legislatiu del Parlament, de control al Govern, en el qual la cambra expressa el parer sobre un assumpte determinat i derivat d'una interpel·lació.
MOLT HONORABLE
Dignitat inherent a determinats càrrecs polítics com per exemple el president o la presidenta del Parlament (article 33.4 del Reglament del Parlament).

Correu del ciutadà

Contactau amb el Parlament, no oblideu que els camps assenyalats amb un signe (*) i en vermell són obligatoris.

Tipus de missatge

Per evitar el correu brossa generat per robots maliciosos, per favor, escriviu el resultat de la suma al camp de resultats abans de pitjar el botó d'enviar.

El resultat de

El termini de resposta serà de dos dies hàbils a partir de l'enviament.

Multimèdia

No hi ha cap emissió en directe en aquests moments.
La següent emissió serà: dia 27/02/2024 a les 10:00h del Ple del Parlament de les Illes Balears

Canal YouTube del Parlament                                   

No hi ha emissió en directe

Enllaços d'interès

Enllaç Biblioteca

Biblioteca del Parlament de les Illes Balears

Des d’aquí podeu accedir a la cerca de llibres i altres publicacions en el catàleg de la biblioteca i a una sèrie de dossiers relacionats amb l’activitat parlamentària.

Enllaç Junta Electoral

Junta Electoral de les Illes Balears

La Junta Electoral de les Illes Balears posa a la vostra disposició informació corresponent a les eleccions al Parlament de les Illes Balears i als consells insulars.

Peu de pàgina

Idioma:    Nre. de visites : 55471874

Mapa Web

Carrer Conqueridor, 11. 07001 Palma, Tel. 971 228 281 Fax 971 718 201